FORMARE EXTENSIVĂ DBT 2022-2024

Formarea EXTENSIVĂ în terapie dialectic-comportamentală (DBT) este un program extins de studiu menit să ofere mai mult decât echivalentul trainingului intensiv in terapie dialectic-comportamentală.

Această pregătire cuprinzătoare în Terapia Comportamentală Dialectică (DBT) este un program extins de studiu menit să îndeplinească standardele unui training intensiv în Terapie Dialectic- Comportamentală (DBT) într-un program extins de 2 ani care îmbină instruirea intensivă cu comunitățile de învățare și activități aplicate menite să promoveze implementarea durabilă a DBT.

Include, de asemenea, instruire cuprinzătoare în abilitățile DBT, oferind instrumentele necesare pacienților pentru a dobândi, întări și generaliza abilitățile DBT.

De la dezvoltarea sa inițială în anii 1980, DBT s-a dovedit a fi eficient pentru o serie de probleme legate de dereglarea emoțiilor. Știm că dificultățile severe de reglare a emoțiilor determină, la persoanele afectate, probleme multiple în multe domenii ale vieții și că aceste probleme se manifestă într-o varietate de moduri. Principiile DBT au fost concepute special pentru aceste cazuri care ridică adesea terapeuților provocări noi.


Unul dintre beneficiile unui tratament bazat pe principii este că poate fi suficient de versatil pentru a se adapta situațiilor, culturilor și contextelor specifice ale persoanelor pe care le deservește. DBT a fost studiat și implementat în mai multe țări de pe tot globul.

Trainingul DBT, atât cel clasic intensiv, cât și cel extins, este un program de studiu cuprinzător, bazat pe echipe, conceput pentru a oferi echipelor cunoștințele și abilitățile necesare pentru a oferi DBT. Se concentrează atât pe stabilirea de programe cuprinzătoare de DBT, cât și pe abilitățile clinice necesare pentru a oferi tratament persoanelor cu probleme complexe de sănătate mintală.

Instruirea intensivă în DBT include conținut specific evaluării riscurilor, gestionării și tratamentului comportamentelor suicidare.

În timp ce DBT Intensive Training include 60 de ore de instruire, acest program oferă 160 de ore de instruire și 80 de ore de activități de învățare suplimentare, care numără un total de 240.

Așa cum este cazul Intensive Training, Formarea Extensivă DBT este destinat echipelor care sunt investite în învățarea DBT la un standard înalt pentru a implementa mai bine tratamentul în mediile lor.

DBT este un tratament care necesită o echipă de consultanță continuă; prin urmare, acest program este conceput pentru echipele de tratament, nu pentru practicieni individuali care intenționează să practice singuri. O echipă DBT este un grup de profesioniști în domeniul sănătății mintale care se întâlnește cel puțin săptămânal, fie în persoană, fie prin videoconferință, pentru a se ajuta reciproc în aplicarea DBT în mediile lor de practică.

Trainingul comprehensiv de 2 ani constituie și o premieră la nivel mondial în trainingul DBT, reunind pentru prima oară la un astfel de nivel de informații toate informațiile teoretice ale mai multor etape (Intensiv, Skills Training, alte abilităti și tehnice specifice DBT).

Această formă hibridă (online și fizic) este efortul reunit al trainerilor cât al echipei ART-DC pentru a asigura în Romania cea mai înaltă calitate de formare posibilă, după o absență atît de lungă a unui training adecvat.

Echipa de traineri este una excepțională: Tony du Bose (actualul director al Institului de training al Marshei Linehan-Behavioral Tech) va fi alături de Roland Sinnavae, actualul director al Institului Olandezo-Belgian de training DBT Dialexis, formând împreună una dintre cele mai experimentate echipe de traineri DBT la nivel internațional.

Din echipa de traineri va face parte și Dr Gabriella Bondoc, Trainer-in-training al Behavioural Tech și Președinte al ART-DC alături de o întreagă echipă de mentori: terapeuți DBT cu experiență în practica din România.


CITIȚI DESPRE ECHIPA DE TRAINING

Trainingul se va desfășura pe durata a 2 ani, în perioada mai 2022-iunie 2024, conform calendarului de training atașat.

Programa conține:

  • 160 de ore de învățare teoretică
  • 80 ore de intervizare, învățare și consultanță în echipe
  • Numărul maxim de participanți este 72 persoane (maxim 8 echipe).

ASPECTE TEORETICE

Instruirea intensivă în DBT include evaluarea riscurilor specifice, gestionarea și tratamentul adecvat al comportamentelor suicidare și parasuicidare alături de alte forme severe de patologie.


Instruirea intensivă DBT este împărțită în 4 părți care sunt concepute pentru a ghida echipele pentru a realiza  toate cele patru faze ale implementării unui program DBT (https://www.dbtromania.ro/despre-dbt/).

Studiul extins DBT este conceput pentru a ghida echipele pentru a realiza patru faze ale implementării programului DBT.

Faza 1: Decizia de a adopta DBT

1.Pregătire

Faza 2: Dobândirea de cunoștințe și abilități

2.Concepte cheie

3.Structura DBT

4.Strategii și proceduri de bază

5.Instruire de competențe DBT

6.Strategii și protocoale speciale

Faza 3: Implementarea DBT

7.Implementare

Faza 4: Îmbunătățirea durabilității.

8.Îmbunătățirea practicii

9.Sustenabilitate

 În timp ce părțile sunt descrise separat, ele cuprind un singur program de studiu.


INTRAREA ÎNTR-O ECHIPĂ

Ca și cazul trainingului intensiv, DBT Comprehensive Training este destinat echipelor care doresc și sunt angajate în învățarea DBT la un standard înalt, pentru a implementa mai bine tratamentul în mediile lor. DBT este un tratament care necesită o echipă de consultanță continuă, prin urmare, DBT Comprehensive Training este conceput pentru echipe de tratament, nu pentru practicieni individuali care intenționează să practice singuri.

O echipă DBT este un grup de profesioniști în domeniul sănătății mintale care se întâlnește cel puțin săptămânal, fie în persoană, fie prin videoconferință, pentru a se ajuta reciproc în aplicarea DBT în cadrul lor de practică. Participanții pot aplica fie ca echipe, fie să devină parte dintr-o echipă care va fi dezvoltată în Faza 1, cu așteptarea ca echipele de consultanță să fie bine stabilite până în Faza 2.

 TRAINING DBT FAZA 1

 FORMAREA ECHIPELOR

Acest proces poate începe pentru unele echipe cu ani înainte de formarea formală. Alte echipe vor fi încă în stadiile incipiente de formare când începe antrenamentul formal. Alții ar putea avea nevoie de asistență pentru formarea echipelor, iar formatorii vor oferi sprijin în acest proces, inclusiv ajutor pentru potrivirea participanților pentru a forma echipe virtuale care se întâlnesc pe platforme la distanță.

ANGAJAMENT

Participanții ar trebui să își clarifice nivelul de angajament înainte de a aplica pentru curs, deoarece necesită un angajament de timp continuu pentru a studia și a practica DBT.

APLICAREA DBT

 Se așteaptă ca toate persoanele prezente să ofere în mod activ DBT pacienților în timpul cursului. În mod ideal, toți participanții ar trebui să lucreze cu cel puțin 2 pacienți cu BPD sau 1 pacient și să conducă sau să fie co-trainer la o clasă de formare a abilităților DBT.


ANUL 1

În faza de instruire a părții 1, sunt folosite prelegeri, demonstrații de tratament și exerciții în grupuri mici pentru a preda în profunzime teoria și strategiile DBT. Cursul este conceput pentru a modela elementele de bază ale tratamentului într-un mod experiențial și pentru a stimula dezvoltarea echipei. Așa cum DBT cere clienților să-și asume deplin angajamentul față de tratament și să participe la toate sesiunile, trainingul necesită o participare deplină, voluntară și angajată. Este de așteptat ca toată lumea să fie prezentă la timp și la toate sesiunile. Având în vedere această oportunitate deosebit de importantă pentru toți participanții la program de a petrece timp împreună, muncim din greu pentru a folosi cât mai bine acest timp prețios. Vă rugăm să rețineți că temele pentru acasă vor fi necesare între sesiuni, iar unele dintre acestea implică lucrul cu echipa dvs.

ORELE DE INTERVIZARE ÎN ECHIPE DE CONSULTANȚĂ

Echipele de consultanță se vor întâlni săptămânal pentru minim o oră, pentru a putea face practica sau a învăța și dezbate DBT împreună. Aceste ore se vor adăuga la numărul de ore final.

Vă rugăm să vă aranjați timpul pentru a permite finalizarea muncii suplimentare și pentru a rămâne cât mai concentrat posibil în timpul instruirii.

 La încheierea părții 1 și la începutul părții 2, participanții consolidează și aplică ceea ce au învățat cu ajutorul sarcinilor de practică care sunt menite să ghideze procesul de implementare.


Anul 2

Anul 2 a DBT Extensive Training implică o serie de sarcini în serviciul implementării programelor DBT și a activității clinice. Pregătirea didactică structurată se schimbă în primul rând înspre consultarea îndreptată către nevoile specifice ale echipelor aflate în formare în timp ce abordează ținte de formare și subiecte avansate de training.

De asemenea, fiecare echipă începe să primească consultanță lunară de la un membru al echipei de formare. Echipelor li se oferă o cronologie pentru proiectarea și implementarea propriilor programe DBT sau integrarea DBT într-un cadru de tratament continuu. Se așteaptă ca furnizarea de servicii clinice DBT să înceapă în mod serios cu consultarea echipei de formare.

În faza 3 , fiecare echipă realizează un proiect cu probleme specifice, primind consultanță concentrată din partea formatorilor, care sunt observate de toți participanții, iar fiecare consultare este urmată de o discuție între întregul grup de participanți. În timp ce echipa are o oportunitate de a se adresa întrebărilor sale specifice către experții DBT, este de așteptat ca observația și discuția în cadrul întregului grup să aibă ca rezultat îmbunătățirea abilităților de evaluare și intervenție ale tuturor participanților și va avea loc acea învățare indirectă, care se va generaliza între echipe și programe. Consultațiile se bazează pe documentele de dezvoltare a programului și a echipei, cerințe preliminare și o formulare de caz care este pregătită de fiecare echipă. Formatorii folosesc informațiile din aceste documente, o evaluare a cunoștințelor și consultările care au loc în partea 2 pentru a evalua nevoile cursanților și pentru a împleti subiecte avansate în discuții.

Modulul final implică echipele într-o serie de exerciții menite să-și consolideze învățarea și să stabilească strategii.

O mare parte a cursului va fi oferită prin videoconferință, în limba engleză. Traducerea simultană în cască va fi oferită celor care vor avea nevoie.

TRAINING CU PREZENȚA FIZICĂ-5 ZILE-11-15 MARTIE 2024


LECTURILE PERTINENTE

Lecturile pertinente sunt enumerate pentru fiecare modul și ar trebui să fie completate înainte de a participa la modulul de formare specific. Temele pentru acasă care sunt concepute pentru a consolida programele și echipele DBT și aplicarea clinică a DBT sunt incluse ca modul parțial. Câteva dintre acestea vor necesita muncă suplimentară la finalizarea părții 1 și înainte de instruirea didactică din partea 2.

EVALUAREA FINALĂ

Chestionarele și testele de cunoștințe sunt incluse în acest curs ca o metodă importantă de consolidare a învățării. Fiecare modul din partea 1 include un test de 3-6 itemi, iar testele sunt susținute la sfârșitul părții 1 și ale părții 2. Testul pentru partea 1 trebuie finalizat până la termenul limită dat, deoarece formatorii îl vor folosi pentru a informa instruirea în Partea 2.


ASPECTE ORGANIZATORICE

✔ Cursul va fi acreditat de Colegiul Psihologilor și va primi credite aferente numărului de ore de training.

✔La sfarsitul trainingului, participanții sunt acreditați ca și terapeuți DBT în supervizare, putând folosi această titulatură.

✔ Cursul va fi ținut în engleză, online, pe zoom, pentru orele online.

✔ În martie 2024 va avea loc un training fizic de 5 zile, intensiv, de la ora 9.30 la 17.00, în București, într-o sală de conferințe din cadrul unui hotel de 4 stele. Locația exactă va  fi specificată ulterior.

✔ Pauza de cafea va fi inclusă pentru participanți dar nu și masa de pranz.

✔ Cursul este bazat pe manualele de tratament și ale celor de abilități.

✔ Achiziționarea acestor materiale este necesară înainte de începerea cursului.

✔  Modalitatea de achiziție a variantelor în limba română este în curs de clarificare.

Materialele suport de curs vor fi disponibile în română.

Traducerea simultană în cască va fi disponibilă celor care au nevoie. Va rugăm să specificați în avans cei care aveți nevoie pentru a ne putea organiza corespunzător.

Lecturi recomandate

Această listă include lecturi care sunt necesare pentru formarea cuprinzătoare (de bază sau intensivă) în DBT. Fiecare furnizor/practicant de DBT ar trebui să aibă o copie personală a textelor principale. Textul îngroșat corespunde abrevierilor pentru citirile relevante pentru fiecare modul

1. Lecturi de baza

Linehan, M. M. (1993). Cognitive-behavioral treatment of borderline personality disorder. Guilford Press. 

Linehan, M. M. (2015). DBT Skills Training Manual (2nd ed.). The Guilford Press. 

Linehan, M. M. (2015). DBT Skills Training Handouts and Worksheets (2nd ed.). The Guilford Press. 

2. Texte sau articole aditionale 

Sayrs, J. H. R., & Linehan, M. M. (2019). DBT teams: Development and practice. The Guilford Press. 

3. Terapie comportamentală (cel putin una)

Farmer, R. F., & Chapman, A. L. (2016). Behavioral interventions in Cognitive Therapy: Practical guidance for putting theory into  

action (2nd ed.). American Psychological Association. 

Heard, H. L., & Swales, M. A. (2016). Changing behavior in DBT: Problem solving in action. Guilford Press. 

Pryor, K. (2002). Don't shoot the dog: The new art of teaching and training (Revised edition). Ringpress Books Ltd. 

Behavioral Tech, LLC | Event Information | 1a, Page 3 

Page Break Ramnerö, J., & Törneke, N. (2008). The ABCs of human behavior: Behavioral principles for the practicing clinician. New Harbinger  

Publications. 

4. Terapie prin expunere (cel putin una) 

Abramowitz, J. S., Deacon, B. J., & Whiteside, S. P. H. (2019). Exposure therapy for anxiety: principles and practice (2nd ed.). The  

Guilford Press. 

Foa, E. B., Chrestman, K. R., & Gilboa-Schechtman, E. (2008). Prolonged exposure therapy for adolescents with PTSD: Emotional  

processing of traumatic experiences (Therapist Guide). Oxford University Press. 

4. Necesare pentru DBT la adolescenți

Miller, A. L., Rathus, J. H., & Linehan, M. M. (2007). Dialectical behavior therapy with suicidal adolescents.  Guilford Publications. 

5. Capitole specifice necesare adaptării DBT 

Dimeff, L. A., Rizvi, S. L., & Koerner, K. (2021). Dialectical Behavior Therapy in clinical practice: Applications across disorders and  

settings. The Guilford Press. 

6. Lecturi suplimentare

Aitken, R. (1982). Taking the path of zen. North Point Press. 

Barlow, D. H. (Ed.). (2007). Clinical handbook of psychological disorders (5th ed.). The Guilford Press. 

Craske, M. G., Treanor, M., Conway, C. C., Zbozinek, T., & Vervliet, B. (2014). Maximizing exposure therapy: An inhibitory learning  

approach. Behaviour Research and Therapy, 58, 10–23. 

Feil, N., & de Klerk-Rubin, V. (2003). V/F validation: The feil method, how to help disoriented old-old. Edward Feil Productions. ISBN  

1-878169-00-9 

Foa, E. B., Hembree, E., & Rothbaum, B. O. (2007). Prolonged exposure therapy for PTSD: Emotional processing of traumatic  

experiences therapist guide (Treatments That Work). Oxford Press. 

Linehan, M. M., & Schmidt, H. (1995). The dialectics of effective treatment of borderline personality disorder. In W. O. O'Donohue &  

L. Krasner (Eds.), Theories in Behavior Therapy (pp. 553-584). American Psychological Association. 

Linehan, M. M. (1997). Validation and psychotherapy. In A. C. Bohart & L. S. Greenberg (Eds.), Empathy reconsidered: New  

directions in psychotherapy (p. 353–392). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/10226-016 

Rathus, J. H., & Miller, A.L. (2015). DBT Skills Manual for Adolescents. The Guilford Press. 

Rizvi, S. L. (2019). Chain Analysis in Dialectical Behavior Therapy. The Guilford Press. 

Swales, M.A. (Ed.). (2019). The Oxford Handbook of Dialectical Behaviour Therapy. Oxford University Press. 


COSTURI ȘI MODALITĂȚI DE PLATĂ

Costul este de 2300 euro pentru 2 ani, platibil intr-o singura transa sau in 2 transe, la care se aplica urmatoarele reduceri in functie de perioada si modalitatea de plata astfel:

Plata integrala inainte de inceperea cursului:

-1840 euro daca plata se face pana la 7 martie 2022, inclusiv

-1955 euro daca plata se face integral in perioada 8 martie-1 aprilie 2022

-2070 euro daca plata se face integral in perioada 2 aprilie-5 mai 2022

-1840 euro/persoana daca plata se face integral pana la 1 mai 2022 si se plateste participarea pentru un grup de 8 persoane care se inscriu impreuna ca o echipa

Plata in 4 tranșe:

-este valabilă pentru grupuri de cel puțin 4 persoane care se înscriu simultan. Ei vor achita suma de 2300 Euro, în 4 tranșe, câte 2 pe an, în avans pentru fiecare 6 luni de curs. Plata în 4 rate nu beneficiază de alte reduceri. Calendarul de plată este:

-până pe 6 mai 2022- 575 Euro

-până pe 6 noiembrie 2022-575 euro

-până pe 6 aprilie 2023-575 euro

-până pe 6 decembrie 2023-575 euro

Plata in 2 transe:

-1035 euro daca plata se face pana la 1 martie 2022, inclusiv

-1092,5 euro daca plata primei transe se face  in perioada 2 martie-1 aprilie 2022

-1150 euro daca plata primei transe se face  in perioada 2 aprilie-5 mai 2022

-977,5 euro/persoana daca plata primei transe se face pana la 1 mai 2022 si se plateste participarea pentru un grup de 8 persoane care se inscriu impreuna ca o echipa

Prin semnarea contractului, persoana accepta obligativitatea platii celei de a doua transe, pana cel tarziu la 1 februarie 2023, dupa urmatorul calendar de reduceri:

-1035 euro daca plata se face pana la 1 noiembrie 2022, inclusiv

-1092,5 euro daca plata celei de-a doua transe se face  in perioada 2 noiembrie-1 decembrie 2022

-1150 euro daca plata celei de-a doua transe se face  in perioada 2 decembrie 2022-1 februarie 2023

-977,5 euro/persoana daca plata celei de-a doua transe se face pana la 15 ianuarie 2022 si se plateste participarea pentru un grup de 8 persoane care sunt o echipa

Suma în Euro va fi plătită în lei, echivalent BNR la data plăţii, prin transfer bancar în contul  RO57BRDE441SV49062074410, deschis la Banca BRD, agenţia Marie Curie, beneficiar Asociaţia Română de Terapie Dialectic-Comportamentală.

PLATA LUNARA

In contextul actual al razboiului din Ucraina, care ne sperie si ne ingrijoreaza pe toti, atat prin efectele emotionale colective cat si prin posibilele efecte financiare pe termen lung, va fi posibila accesarea formarii cu plata lunara, in avans in fiecare luna, pentru angajamentul participării la întreaga formare de 2 ani. Plata lunară este în valoare de 100 euro/luna, timp de 23 de luni, lunile august ale fiecarui an fiind fara cursuri si implicit fara taxa.

Prin contract, persoana care se inscrie cu plata lunara, se angajeaza sa plateasca aceasta rata lunară pe toata durata în care formarera are loc, neexistand posibilitatea retragerii de la obligatia de plată.

✔ Sumele platite nu pot fi returnate, costul prestatiilor trainerilor fiind platit in avans.

Doar persoanele care fac întregul curs vor primi certificarea internațională aferentă și punctele aferente de la Colegiul Psihologilor.

 !!! Citeste mai multe despre echipa de training !!!