INTERVIU CU WIES VAN DEN BOSCH

WIES van den BOSH VA TINE PRIMUL TRAINING INTENSIV DE TERAPIE DIALECTIC-COMPORTAMENTALA (DBT) IN PERIOADA 31 MARTIE-4 APRILIE 2019

Wies este psiholog clinician, psihoterapeut (DBT, terapie centrata pe persoana si Terapie cognitic-comportamentala) si trainer si supervisor si trainer DBT de peste 25 de ani.

Ea este cea care a introdus si implementat DBT in Olanda si Belgia si este Fondatoarea Dialexis, este membra a B-Tech in Seattle , SUA (grupul international de training al Prof Linehan) si al grupului international de cercetare DBT (Universitatea din Washington). Este Doctor in Psihologie ca urmare a cercetarii sale privind eficienta DBT la pacientii borderline cu/fara adictii. Ea preda traininguri si worshopuri de DBT si este implicata in implementarea tratamentului in variate structuri de sanatate mintala si judiciara.

Î: Cum ați început să învățați și să predati DBT și de ce?

Wies : Am fost pregatita de Linehan in 1994-1995 si am petrecut 6 saptamani lucrand cu ea in 1996. Am intrat in contact cu DBT din intamplare. De la sfârșitul anilor '80 am căutat un program care să ajute femeile aflate în criză la care se combinau tulburările de personalitate și abuzul sever de substanțe (mai ales heroina). Acestea ar putea fi caracterizate de comportamentele auto-distructive printre care tentativele de sinucidere, supradoza de droguri, sex neprotejat și altele. La acea vreme, am fost parte din echipa de conducere a Jellinek din Amsterdam (o organizație care a fost văzută ca lider în domeniul abuzului de substanțe) și, mai precis, am fost directorul departamentului de criză. Problema cu care m-am confruntat a fost că nu am putut să-i directionez pe acești pacienți la alte spitale pentru abuzul de substanțe din cauza problematicii suicidare, iar spitalele de psihiatrie le-au refuzat din cauza abuzului de substanțe. Am căutat un model de tratament care să combine cele două aspecte. Unul dintre colegii mei a mers la Asociatia Americana de psihiatrie din California în 1993 și s-a întâlnit cu Linehan. |A cumpărat cartea, mi-a dat-o si mie și așa a început.

Am format un grup de profesioniști care veneau din domeniul psihiatriei și domeniul abuzului de substanțe, am început să citesc manualul Marshei Linehan și, în final, am decis că trebuie să fi avem un training complet. Deci, în septembrie 1994 am mers la Seattle. În ianuarie 1995 a început primul program la Amsterdam. În prima jumătate a anului am tradus manualul de abilitati, împreună cu pacienții din primul grup. Studiul nostru, în care am reprodus primul studiu Marsha Linehans, a început la începutul anului 1996, iar manualul a fost publicat oficial în toamna anului 1996. În 1998 au existat atât de mulți profesioniști care doreau să fie instruiți că am început să-mi formez colegii ca formatori, iar compania Dialexis a fost dezvoltată începând cu 1998.

Când mă uit înapoi cred că pentru mine DBT a fost schimbarea vieții mele, deoarece mi-a dat instrumentele pe care le-am căutat de ani de zile. Am lucrat ani de zile în medicină legala, în departamentele de abuz de substanțe și de criză și am fost disperată pentru că am trimis pacienți acasape care i-am numit netratabili, în timp ce eu credeam că pur si simplu nu am știut cum să ii tratăm. În ochii mei asta era ceea ce aveam nevoie să le spunem:” Validați suferința lor și numeroasele lor încercări de a-și schimba viața. Nu-i catalogati ca fiind nemotivati. ”

Activitatea Marshei \linehan și contactul cu ea nu numai că mi-au dat sperante realiste dar și dovada științifică că un program ca DBT ar putea funcționa. Restul este, așa cum se spune, istorie...

Î. De ce ați fost de acord să veniți și să organizați primul antrenament intensiv DBT în România?

WIES: Asa cum am spus mai sus, este usor de inteles de ce am decis să răspund cu ”Da” colegilor din Romania (nota de la Asociatia Romana de Terapie dialectic-comportamanetala si Clinica Hope). Cred că atunci când profesioniștii vor să lucreze cu pacienți care sunt în mare parte respinși de alți profesioniști (pentru că este o muncă prea grea ), ei merită să obțină tot ajutorul de care au nevoie. DBT se referă în principal la angajamentul luat de terapeut pentru tratament și pacienți. Nu putem aplica DBT și sa rămânem în afara propriilor emoții și comportamente. Este dorința constantă de a lăsa propriul comportament în legatura cu pacientul să fie analizat (în echipa de consultare), care este o schimbare foarte importanta pentru terapeuți și utilă pacienților. Cred că psihoterapia este cu adevărat în legătură cu toate acestea: știu că fac parte din relația cu pacientul meu și că trebuie să fac mai mult, să fiu mai motivat și mai dispus să ajut pacienții disperați. Acesta este și motivul pentru care sunt în continuare activ ca terapeut. Cred că este imposibil să-ți antrenezi colegii în acest model terapeutic provocator atunci când nu experimentezi singur impactul. Deci, în compania mea, toți cei care se antrenează sunt terapeuți cu pacienții care manifestă un comportament sever dereglat emoțional. Entuziasmul pe care îl experimentezi cand practici DBT este cel mai bun mod de a inspira și de a instrui alți terapeuți.

Î. Ce simțiți despre venirea în România / cu ce gânduri?

Wies: Am fost în România de două ori. Prima dată cand eram studentă în 1995. Am fost cucerita si emotionata de curajul celor care ne-au vorbit. A fost destul de periculos să vorbim sincer despre felul în care lucrurile se desfasurau atunci (nota:psihoterapia si psihologia erau interzise in perioada diactaturii ceausiste). A doua oară când ISSPD a decis că era necesar să se organizeze congresul anual in estul Europei. Acestea erau țările care nu și-au putut permite o astfel de conferință în mod normal. Atunci m-am dus la Tirgu Mures, unde am sustinut un atelier despre DBT si criminalistica.

Îmi place ideea de a mă întoarce la București, mai ales pentru că voi fi cu unul dintre cei mai buni colegi din Belgia, Leen Dobbelaere. În mod normal, suntem in echipe de training diferite, învățându-i cum să facă acest lucru, deci este un dar pentru a putea lucra împreună. Pe de altă parte, cred că această călătorie va fi și obositoare. Uneori uit că sunt cu mult peste data normală de pensionare. Și nu-mi place să fiu departe de acasă. Dar bucuria unui training care a mers bine este cu adevărat plină de satisfacții.

Î. De ce credeți că ar trebui ca un terapeut să învețe DBT? / Ce înseamnă DBT pentru tine?

WIES: Ceea ce ar trebui să învețe toată lumea este să te poți vedea așa cum ești. Sa te poti  vedea într-un mod plin de compasiune. Sa te accepti cu adevarat inseamna sa te poti schimba dacă e nevoie. Și de acest lucru  au nevoie pacienții: de terapeuți care se acceptă și se schimbă și sunt capabili să rămână flexibili!

Lasă un răspuns